nieuws

Nieuws

Een uitgesproken bak koffie

Een uitgesproken bak koffie

Heb je je weleens afgevraagd hoe het komt dat elk kopje koffie anders smaakt? Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de manier waarop de koffie wordt gezet, thuis doe je dat anders dan de barista in het koffietentje op de hoek. Maar er gaat nog veel meer schuil achter de smaak van de koffie die je drinkt. 

 

Blends versus single origin

Het meest gangbaar op de markt zijn blends van verschillende koffiebonen die samen een uitgebalanceerde smaak vormen. Hierdoor is de koffie vaak constanter van smaak en minder onderhevig aan verandering in beschikbaarheid van de bonen. Je kunt je voorstellen dat de samenstelling en smaak van je koffieblend hierdoor oneindig kan variëren. Single origin koffie daarentegen bestaat uit één boon uit één specifieke regio. Waarbij de ligging, de bodem, het klimaat en de manier van verwerken van invloed zijn op de karakteristieke smaak.

 

Brandproces

Het brandproces heeft een belangrijke invloed op de smaak van de bonen. Bo Zwarts is hoofdbrander bij koffiebranderij Special Roast. Voor het koffiemerk bacchi heeft hij 3 exclusieve single origin koffie geselecteerd. ‘Het branden van koffie is een precies werk, 1 seconde langer of korter maakt al een heel verschil uit in de smaak. Bij single origins koffies gaat het meer nog dan bij blends, om de uitdaging mooiste smaak karakteristieken uit de boon te halen. Je zoekt een mooie balans tussen aroma’s, zuren en bitters. Dat betekent veel testen en cuppen om de juiste brandtijd en temperatuur vast te stellen. En de volgende oogst moeten we dit weer bijstellen, want koffie is tenslotte een natuurproduct.’

Zin gekregen in een lekker bakkie? Bestel de bacchi origins in de webshop